Jag kanske ska byta namn på bloggen till ”Galen i kål” eller ”Galen i rotfrukter”? Det mesta vi äter just nu innehåller just någon av dessa beståndsdelar. Det är ju i och för sig det man borde äta om man vill hålla sig till närproducerade råvaror just vid den här årstiden.
Färggrann och fin blev maten – det gillade inte sonen, så han åt kokt potatis och kapris. Receptet på laxen kommer från Rutiga kokboken, fräset är en torrlagd Borstj.
Rysk lax med borstjfräs
4 personer
600 g laxfilé
Salt och vitpeppar
Topping:
25 – 50 g smör (så mycket som du har samvete till)
1 dl inlagda rödbetor, finhackade
2 msk kapris
1 msk persilja
Borstjfräs:
1 msk olja
1 gul lök, grovt riven
1 klyfta vitkål (ca 300 g), fint strimlad
4 – 5 färska rödbetor, grovt rivna
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tärning lantbuljong
4 dl vatten
Saften av ½ citron
Örtsalt och vitpeppar
Sätt ugnen på 225 C.
Förbered ingredienserna till Borstjfräset, här är det smidigt med en matberedare som river allt snabbt.
Salta och peppra laxen. Stek laxen i ugnen i ca 20 minuter .
Gör fräset undertiden laxen står i ugnen. Värm oljan i en stor stekpanna. Häll i lök, vitkål, rödbetor och vitlök. Låt det fräsa i ca 5 minuter. Lägg i lagerblad, buljongtärning och lagerblad. Häll i vatten. Fräs/koka tills vattnet kokat bort ca 15 minuter. Häll över citronsaften och smaka av med salt och peppar.
Gör toppingen genom att smälta smöret i en stekpanna. Fräs rödbetor, kapris och persilja ett par minuter på stark värme. Häll toppingen över laxfilén.
Servera laxen och fräset tillsammans med kokt potatis.
onsdag 31 oktober 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar