fredag 19 oktober 2007

Kattresan

Lillan mumsa med besked,
Katten han fick smaka med.

Och dom blev så mätta så
Dom inte orkade att gå.

Katten åt så att han sprack.
Lillan skrek och ropte ack!

Hur mycket kan en liten kille som precis har börjat gilla Kattresan äta egentligen? Ja, det är ju frågan. Tydligen fem strömmingar och flera deciliter potatismos, han var rätt rund på mitten när han slutade …

Det här är ett hopkok av flera olika recept så jag kan inte riktigt ta åt mig äran själv.

Ansjovisströmming
4 personer

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
25 g smör
1 gul lök, fint hackad
1 burk (100 g) ansjovis
1 dm purjolök eller 2 salladslökar, fintstrimlade
2 ½ dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar
Ströbröd

Sätt ugnen på 225 C.

Smält smöret i en stekpanna och fräs sedan löken mjuk men inte brun i smöret. Fiska upp ansjovisen ur burken (OBS! spara spadet), mosa dem i en skål. Häll ned den frästa löken och smöret ur stekpannan. Blanda lök och ansjovis ordentligt.

Skölj och torka av strömmingen och lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda.

Salta eventuellt och peppra strömmingarna. Bred ut lök- och ansjovisblandningen på strömmingen. Rulla ihop dem och lägg dem trångt i en eldfast form. Strö över purjolöken.

Blanda matlagningsgrädde med ansjovisspadet och nymald vitpeppar. Slå gräddblandningen över strömmingen och strö över ströbröd.

Grädda strömmingen i ca 25 minuter. Servera den ljummen med potatismos eller kokt potatis.

Inga kommentarer: