tisdag 30 oktober 2007

Gammal gris luktar inte hallon

Egentligen skulle jag ha bloggat om rotmoset och fläskläggen jag skulle ha lagat igår. Så blev det inte, när jag öppnade den vacuumförpackade fläskläggen så luktade den vädervärdigt. Rakt ned i soporna åkte den. Regnet öste ned hela dagen så det fick bli en skåprensning – som tur är har jag rätt välfyllda skåp …

Receptet har svagt gemensamma drag med en soppa ur Morötter av Cornelia Adam.

Morotssoppa med knaprig kål- och bacontopping
4 personer

1 gul lök, finhackad
1 msk olja
4 morötter, i små tärningar
3 potatisar av mjölig sort, i små tärningar
1 l vatten
2 tärningar lantbuljong
200 g philadelfiaost
Saften av ½ citron
Kajennpeppar
Salt och svartpeppar

Topping:
1 msk olja
1 klyfta vitkål (ca 300 g), fint strimlat
½ gul lök, i tunna klyftor
1 paket Kalkonbacon, fint strimlat
Svartpeppar

Ta fram en stor kastrull och fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt morötter och potatis och låt fräsa i 10 minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och låt det småkoka i 20 minuter.

Mixa soppan riktigt slät. Tillsätt osten och låt den smälta ut i soppan. Smaka av med citronsaft, kajennpeppar, salt och svartpeppar.

Värm oljan till toppingen i en stekpanna. Stek vitkål, lök och bacon knaprigt och smaka av med svartpeppar.

Servera soppan med toppingen och ett gott bröd.

Inga kommentarer: