onsdag 24 oktober 2007

Kalasmat från förr

En sommar på 1970-talet fick pappa och min morbror en massa gäddor, vi pratar säkert om ett hundratal. Vi åt gädda på höjden och tvären. Efter det här klarar pappa inte av lukten av gädda längre. Jag verkar inte ha tagit skada av det stora intaget av gädda eftersom det är en av mina favoritfiskar. Gädda smakar fisk och inte gädda på samma sätt som vaniljglass smakar glass och inte vanilj. Sonen gillar det också, han satt och försökte sno bitar från våra tallrikar när hans egna var slut.

Det här receptet gjorde mormor när mamma var liten om det var kalas och det fanns färsk gädda - en burk konserverade kantareller stod alltid på lut i källaren. Egentligen skall gäddan tas ur på ett speciellt sätt för den här rätten. Gäddan skall fjällas och öppnas från ryggen så att buken förblir hel, ryggbenet och huvud tas bort. Sedan läggs fyllningen i buken och gäddan sys ihop i ryggen med bomullstråd innan den steks i ugnen.

Mormors kalasgädda
Antalet portioner beror på gäddans storlek

En fjällad och urtagen gädda
Salt och vitpeppar
Ströbröd
Kallt smör

Fylling:
1 – 2 gula lökar, hackade
Ca 1 l färska kantareller
Ca 4 tomater, hackade
1 dl persilja, finhackad
Salt och vitpeppar
Olja

Sätt ugnen på 225 C.

Börja med fyllningen. Fräs kantarellerna i oljan så att vätskan försvinner, tillsätt löken och låt den få lite färg. Tillsätt tomaterna och fräs ett par minuter. Tillsätt tillsist persiljan och smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg gäddan i en eldfast form. Salta och peppra gäddan rikligt både på insidan och utsidan. Lägg fyllningen i buken på gäddan och lägg eventuell överbliven fyllning på sidorna av gäddan. Strö ströbröd över gäddan och lägg tunt hyvlade smörbitar över gäddan. Stek gäddan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter (det här beror förstås på storleken på gäddan). Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer: