torsdag 25 oktober 2007

Mat utan smaktillsatser, konserveringsmedel och annat jox

När smaklökarna vant sig med en massa artificiella smakförstärkare och socker så tar det ett tag att vänja sig med enkla och rena smaker. Enkelt och rent är ju inte lika med tråkigt och ”fattigt” – om man däremot inte varierar smakerna dag från dag så blir det enformigt, precis som glutamat-stinn mat smakar likadant.

Man får kryssa mellan aktuella larmrapporter med sunt förnuft men vissa saker kanske man försöker undvika mer än andra. Förutom miljö- och allergiaspekten på mat så försöker vi undvika transfetter, smakförstärkare, konserveringsmedel och artificiella sötningsmedel … Inte helt lätt, de finns instoppade där man minst anar det och ibland så räcker tiden och orken helt enkelt inte till för att få ihop det.

Här kommer i alla fall ett recept helt befriat från onödigt jox.

Mormors köttgryta
4 personer

500 g grytbitar
Olja
2 gula lökar
½ kålrot (ca 500 g)
2 morötter
6 – 8 potatisar
Vatten
10 hela kryddpepparkorn
2 lagerblad
Salt

Hacka löken grovt. Dela kålrot och morötter i stora bitar. Dela varje potatis i 4 delar.

Ta fram en stor gryta. Värm oljan i grytan och bryn köttet i omgångar. Lägg tillbaka kött och lök, bryn ett par minuter till. Lägg i kålrot, morötter. Slå på vattnet och lägg i kryddpeppar, lagerblad och salt. Låt koka i ca 40 – 60 minuter.

Lägg i potatisen och låt grytan koka tills potatisen är klar ca 20 minuter. Smaka av med salt.


Inga kommentarer: