måndag 15 oktober 2007

Kärt barn har många namn

När mamma var liten så stekte morfar donnisar till henne och hennes bror, igår så stekte mamma skrabelucker till sina barn och barnbarn. Det här är ett recept som har hängt med länge och har kallats donnisar i mina hemtrakter. Receptet återkom på 1960- eller 1970-talet i en veckotidning och kallades då för skrabelucker. Snabbgjort till fikat, enormt fett men fantastiskt gott!

Donnisar eller skrabelucker

Gör en vanlig sockerkakssmet utan smaksättning som t.ex. den här:

50 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ned mjöl, bakpulver i ägg smeten. Rör ned matfettet och mjölken. Rör om tills smeten är jämn och slät.

Stek plättar i rikligt med matfett i medelvarm stekpanna, servera ljumna till kaffet.

2 kommentarer:

Anna-Eva sa...

Krabbelurer kallas de här nere i Skåneland :)

zelca sa...

anna-eva:
Vad roligt att du berättade! Jag har hört namnet krabbelurer men visste inte vad det var. Undras just om de finns i ännu fler delar av landet med olika namn?