torsdag 18 oktober 2007

Små lätta moln

Sockerstinna, svagt sirapsfärgade, fluffiga, sega med en ton av anis - de blev faktiskt väldigt goda! Det här är mitt bidrag till Brazilian Lindas "Lördagsgodis", den här veckan var temat stjärnanis.

Stjärnanis brukar jag i vanliga fall använda i köttgrytor eller för att ge extra sting åt mitt kvällste. Jag är barnsligt förtjust i sega maränger och en kombination av de överblivna äggvitor i kylen och mitt kvällste kan ju inte bli fel!

Sega maränger med smak av rött te och stjärnanis
12 stycken

3 äggvitor
250 g strösocker

1 dl vatten
2 korn hel svartpeppar
2 stjärnanisar
1 tepåse av Friggs Orientalisk kanel

Sätt ugnen på 130 C.

Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med svartpepparkornen och stjärnanisen. Lägg tepåsen i en tekopp och häll vattnet tillsammans med kryddorna i koppen, låt dra ca 5 minuter.

Mät upp 3 matskedar av teet och häll tillbaka det i kastrullen, lägg tillbaka stjärnanisarna i kastrullen. Mät upp sockret, ta undan en matsked socker och häll resterande socker i kastrullen. Sätt på plattan och koka upp lagen, koka tills temperaturen är 123 C (använd termometer).

Vispa under tiden upp äggvitorna till ett fast skum, vispa ned den återstående matskeden med socker.

När sockerlagen blivit 123 C så fiska snabbt upp stjärnanisarna och häll sockerlagen i en fin stråle ner i de uppvispade äggvitorna, vispa hela tiden. Fortsätt vispa smeten tills den svalnat något, ca 5 - 10 minuter.

Klicka ut marängerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter, marängerna ska vara sega i mitten.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Inga kommentarer: