tisdag 2 oktober 2007

Strömmingssuccé

Vissa dagar är det roligare att laga mat på än andra. Hemma med sjuk son är väl inte de bästa förutsättningarna för kulinariska utsvävningar eller för den delen att introducera nya maträtter. Helt oväntat blev lunchströmmingen en succé. I och för sig är det ju fantastiskt gott, men att även den krasslige sonen tyckte det gjorde mig mycket glad!

Receptet har lagats i vår släkt så länge jag kan minnas och förmodligen långt innan dess. Då åts den oftast som "smörgåsmat", alltså kall eller avsvalnad tillsammans med bröd. Vi föredrar att äta strömmingslådorna varma eller ljumna tillsammans med kokt potatis eller potatismos och hårtbröd med smör. Fett och gott!

Knuttelåda

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
Salt och vitpeppar
50 g smör eller flytande margarin
1/2 dl färskriven pepparot
1/2 dl tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt
Ströbröd

Sätt ugnen på 225 C.

Blanda ihop smöret och den rivna pepparroten.

Skölj och torka av strömmingarna och lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda.

Salta och peppra strömmingarna. Bred ut pepparrotssmöretströmmingarna. Rulla ihop dem och lägg dem trångt i en eldfast form.

Rör ut tomatpurén i matlagningsgrädden och smaka av med salt. Häll gräddblandningen över strömmingen. Strö över ströbröd. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Inga kommentarer: