söndag 7 oktober 2007

Snabb pengasoppa




Vi äter ofta soppa på hösten och vintern. Snabbt och enkelt är det att laga. Linssoppa är en favorit - på Kafé Sjöstugan brukar de kalla det för knappsoppa - här är den slätmixad. Jag brukar göra flera varianter på soppa med röda linser (eller "penga" som gullesonen sa när han fick syn på dem). Nästan alltid använder jag morötter - det gör soppan rödare och finare - övriga ingredienser och kryddningar varierar.

Slät linssoppa med morötter och timjan
4 portioner

1 gul lök, fint hackade
1 vitlöksklyfta, fint hackade
1 stor eller 2 mindre morötter, delade i små bitar
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
8 dl vatten
2 tärningar lantbuljong
1 dl röda linser
1 ½ tsk torkad timjan
1 dl matlagningsgrädde
Örtsalt och svartpeppar

Ta fram en lite större kastrull. Fräs lök, vitlök och morötter i olivoljan tills de börjar mjukna men utan att de tar färg.

Tillsätt tomaterna, vatten, buljongtärningar, linser och timjan. Låt koka ca 20 minuter tills linser och morötter är riktigt mjuka. Mixa soppan slät med en mixerstav. Häll i matlagningsgrädden och låt soppan koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Servera tillsammans med ett gott bröd.

Inga kommentarer: