lördag 3 november 2007

Världens bästa rester

Ibland är det bara jobbigt att få mat över som man måste kasta eller härbärgera i kylskåpet. Men sen finns det vissa saker som är så bra att ha i kylen så att det är värt att ta till i överkant till att börja med så att man är säker på att man får rester. Kokt potatis är en sådan sak, det är alltid bra att ha i kylen för att snabbt kunna slänga ihop en middag. Här kommer en riktig favorit!

Potatisplättar

Här är det svårt att uppge ett riktigt recept eftersom det beror på hur stora potatisarna är, man får gå lite på känn. Jag gillar en lite tjockare smet, ungefär som en sockerkakssmet.

Ungefärliga proportioner (1 – 2 portioner):
3 medelstora potatisar eller 2 dl pressad potatis eller potatismos
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Salt och vitpeppar

Om du har hela potatisar så pressa dem. Blanda ihop pressad potatis/potatismos med övriga ingredienser. Stek plättar i rikligt med matfett. Servera med lingonsylt och rivna morötter.

I Rutiga kokboken används ca 6 potatisar till 4 portioner. Här måste jag erkänna att detta inte är i närheten av att räcka till oss utan vi måste göra en betydligt större sats, de har rykande åtgång.

Inga kommentarer: