fredag 9 november 2007

Fredagsfika

Om man skulle äta kaffebröd varje dag skulle de här definitivt kvala in som ”vardagsbröd” - billiga, snabbakade och goda. Ännu ett släktrecept som bakats i flera generationer.

Kubbar
ca 32 stycken

Ca 12 dl mjöl
1 rågad tkp strösocker (3 dl)
1 msk hjorthornsalt
8 bittermandlar eller 16 droppar bittermandelolja blandat med mjölken
100 g flytande margarin (eller rumsvarmt smör)
1 dryg tkp mjölk (3 dl)
Pärlsocker

Sätt ugnen på 225 C.

Blanda mjöl, socker och hjorthornsalt i en stor bunke. Om du använder hela bittermandlar, riv dem och häll dem i mjölblandningen. Tillsätt matfettet och rör till en grynig massa. Tillsätt mjölken (blandat med bittermandelolja om du använder det istället för hel bittermandel) och blanda snabbt ihop till en smidig men fast deg.

Dela degen i två delar. Rulla ut den ena deg halvan på ett mjölat bakbord. Skär rullen i 16 skivor, lägg på bakplåtsklädd plåt och häll pärlsocker på snittytan. Grädda i mitten av ugn ca 15 minuter. Gör likadant med den andra deghalvan.


Inga kommentarer: