måndag 5 november 2007

En försmak av jul

Nu får mamma och mormor blunda lite. Här avslöjas ett recept som nästintill varit en familjehemligt, den perfekta ungsomeletten eller äggstanningen. Omeletten gräddas på svag ungsvärme och då blir den slät, len och fast.

Den här varianten gjorde alltid gammelmormor på julen. Vid andra tillfällen serveras omeletten med någon annan god stuvning som kantarell- eller sparrisstuvning.

Gammelmormors julomelett
4 personer, om det serveras som bufférätt räcker det till betydligt fler

Omelett:
4 ägg
4 kkp mjölk (6 dl)
4 tsk vetemjöl
En nypa socker
En nypa salt

Stuvad spenat:
2 msk smör
3 – 4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
Salt och vitpeppar
En nypa socker
Ca 300 g fryst hackad spenat

1 paket Prinskorv eller annan kryddig korv

Sätt ugnen på 175 C.

Vispa samman ingredienserna till omeletten i en skål. Se till att alltsammans är ordentligt blandat. Grädda ca 30 – 60 minuter tills den har stannat, tiden varierar beroende på hur många ägg du använder.

Gör stuvningen. Smält matfettet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölken.
Låt stuvningen sjuda i minst 3 minuter. Lägg i den djupfrysta spenaten och rör tills den har smält. Smaka av stuvningen med salt, peppar och socker.

Skär ett kryss i varje ände på prinskorvarna, använder du en annan sorts korv så skär du den i slantar. Stek korven i en stekpanna.

När omeletten är klar slås stuvningen över den i formen och tillsist läggs den stekta korven överst.

Inga kommentarer: