onsdag 28 november 2007

Delad första plats

I sonens värld är finns det två sorters fiskar som är bra mycket godare än alla andra och det är lax och strömming. De andra fisksorterna betraktar han med viss skepticism, men beroende på hunger och dagsform så äter han även dem. Igår var en bra matdag, han åt 4 eller 5 strömmingar så liten han är.

Strömming med kaviar, dill och purjolök

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
Salt och vitpeppar
1 dm purjolök, fint strimlade
1 dl kaviar
1 dl dill, finhackad
2 ½ dl matlagningsgrädde (eller fetare om du har samvete)
Ströbröd
Smör att hyvla över

Sätt ugnen på 225 C.

Skölj och torka av strömmingen och lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda.

Salta och peppra strömmingen. Rulla ihop dem och lägg dem trångt i en eldfast form. Strö över purjolöken.

Blanda matlagningsgrädde med kaviar, dill och nymald vitpeppar. Slå gräddblandningen över strömmingen och strö över ströbröd. Hyvla över smör.

Grädda strömmingen i ca 25 minuter. Servera den ljummen med potatismos eller kokt potatis.

Inga kommentarer: