tisdag 13 november 2007

Moderna kroppkakor

Vi älskar mormors kroppkakor! Tyvärr så är det ju rätt tidskrävande att göra och dessutom så måste man ha höst/vinterpotatis så det finns ju begränsningar när på året man kan göra det. Ungefär en gång om år gör jag ett storkok och då blir det minst tredubbel sats. Det blir plåtar och byttor över hela lägenheten. Man dryper av svett och är helt urblåst i huvudet efter ha passat fyra kastruller med olika koktider … Men jag har kommit på ett nästan-lika-gott substitut, kroppkakspytt! En modern variant av mormors kroppkakor, de ersätter inte alls dessa men när suget blir stort kan man fräsa ihop det här på tio minuter och stilla det värsta begäret. Men observera, den här rätten är verkligen ingenting för dem som räknar kalorier eller har problem med kolesterol och andra blodfetter …

Tilläggas kan för dem som undrar vad som är så speciellt med mormors kroppkakor, att de görs på kokt potatis och förutom de klassiska ingredienserna fläsk, lök och kryddpeppar så innehåller de dessutom isterband. De blir helt fantastiska, men nästan bättre är de uppstekta dagen efter.

Kroppkakspytt
4 mycket hungriga personer

1 stor lök eller två små, fint hackade
1 paket bacon
2 stycken isterband
1 klick smör (ej nödvändig)
800 g gnocchi
1 – 2 tsk mald kryddpeppar

Ta fram en stor stekpanna.

Klipp baconet i smala strimlor. Ta av skinnet på isterbanden och bryt dem i mindre bitar. Värm stekpannan och lägg i löken, bacon, isterband och en klick smör.

Fräs blandningen tills den börjar bli gyllenbrun och lite knaprig.

Lägg i gnoccin och fräs under omrörning i 4 – 5 minuter.

Servera med lingonsylt och rivna morötter.

Inga kommentarer: