Sambon är en stor gottegris och vansinnigt förtjust i starka grejjer så den här tårtan passade förstås utmärkt. Tunn, kompakt, mäktig och lite lagom starkt – en gigantisk pralin. Inte ett dugg barnvänlig, men ursmaskig till en kopp starkt svart kaffe.
Receptet kommer ursprungligen från aftonbladet.se.
Vi passar också på att skicka ett stort cybergrattis till Morfar och Farfar på farsdag!
Fars konfekttårta med chili
Ca 10 bitar
Botten:
250 g mandelmassa
1 ägg
1 äggvita
2 msk kakao
Chokladtryffel:
25 g smör
1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
ca 1 tsk torkad röd chili, finmald eller 2 hela torkade chilifrukter eller 1 färsk delad röd chili
Kakao till garnering
Sätt ugnen på 175 C.
Riv mandelmassan. Rör ihop den med ägg, äggvita och kakao, gärna med matberedare eller elvisp så att smeten blir väl blandad.
Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter. Grädda i 25 minuter. Låt bottnen svalna.
Hacka chokladen smått. Smält smöret i en kastrull. Häll på grädden och koka upp. Använder du hel chili så låt frukterna koka med i gräddblandningen, kom ihåg att fiska upp chilin innan chokladen rörs ned. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladhacket. Rör tills det blir en jämn smet.
Om du använder mald chili så blanda i chili efter smak. Häll tryffeln i formen med den avsvalnade mandelmassebottnen. Ställ in den i kylen tills den stelnat, minst tre timmar. Pudra över kakao.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar