måndag 12 november 2007

Apelsin, ingefära och kanel

Just nu är jag väldigt sugen på jul. Jag sitter och läser jultidningar på kvällarna, beställer julklappar på nätet och vill laga mat med julinspiration. Myskänslan kommer förmoligen att hålla i sig tills första advent då den som vanligt byts ut mot lätt panik när man inser att det bara är 24 dagar kvar. Just nu känns det som en oändlig tid fram till jul, så man får passa på att njuta så länge man kan!

Igår bjöds det helstekt kotlett med apelsin och ingefärssky med kanelrostad potatis och vitkålssallad med fetaost och rostade pumpakärnor serverat med rödlöksmarmelad. Potatisen och vitkålssalladen är lättmodifierade varianter på rätter ur Vegetariskt Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal av Katarina Nordgren och Tomas Södergren.

Helstekt kotlett i bit med apelsin- och ingefärssky
Ca 4 personer

Ca 600 g benfri kotlett i bit
1 – 2 tsk torkad mald ingefära
Vitpeppar
Salt
1 msk olivolja
Saften av ½ apelsin

Sky:
2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
½ vitlöksklyfta, fint riven
Ca 2 cm färsk ingefära, fint riven
Saften av ½ apelsin
Rivet apelsin skal av 1 apelsin

Ruccolasallad till garnering

Sätt ugnen på 175 C.

Riv skalet av apelsinen och spara det till skyn.

Gnid in kotlettbiten rejält med vitpeppar, ingefära och salt. Lägg kotlettbiten i en ungseldfast form och slå olivoljan över biten. Pressa över apelsinsaften. Stick in en köttermometern och ställ in formen i ugnen. Stek tills köttets innetemperatur är 75 C (ca 1 ½ - 2 timmar).

Ta ut köttet ur ugnen och vira kotlettbiten i folie. Låt vila minst 10 minuter. Blanda undertiden ihop skyn.

Sila av den sky som bildats i formen där köttet stektes. Vispa ned olivolja, vitlök, ingefära, apelsinskal och apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar.

Skiva köttet tunt och lägg upp i en form med kanter. Slå skyn över köttet. Innan servering läggs lite ruccolasallad över köttet.


Kanelrostad potatis
4 personer

Ca 600 g potatis
1 msk mald kanel
1 msk grovt malen anis
3 msk farinsocker
2 – 3 msk olivolja
Svartpeppar
Flingsalt

Sätt ugnen på 225 C beroende på ugn.

Skala potatisen och klyfta den tunt. Lägg potatisen på en plåt eller i en teflonform. Häll över övriga ingredienser och blanda ordentligt. Baka i ca 30 minuter.


Vitkålssallad med fetaost och rostade pumpakärnor
Ca 4 personer

½ vitkålshuvud, fint strimlat
½ gul lök, tunt skivad
1 tsk torkad rosmarin
1 ½ msk torkad oregano
2 – 3 msk olivolja
100 g fetaost, skurna i små kuber
Salt
Svartpeppar
50 g pumpakärnor

Sätt ugnen på 175 C.

Lägg pumpakärnorna i en liten form och rosta i ca 15 minuter.

Krama den strimlade vitkålen ordentligt så att den mjuknar.

Blanda ihop vitkål och lök. Smula ned rosmarin och oregano. Slå över olja och blanda ordentligt. Blanda försiktigt ned fetaosten och smaka av med salt och peppar. Strö över pumpakärnorna.

Inga kommentarer: