Igår bjöds det helstekt kotlett med apelsin och ingefärssky med kanelrostad potatis och vitkålssallad med fetaost och rostade pumpakärnor serverat med rödlöksmarmelad. Potatisen och vitkålssalladen är lättmodifierade varianter på rätter ur Vegetariskt Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal av Katarina Nordgren och Tomas Södergren.
Helstekt kotlett i bit med apelsin- och ingefärssky
Ca 4 personer
Ca 600 g benfri kotlett i bit
1 – 2 tsk torkad mald ingefära
Vitpeppar
Salt
1 msk olivolja
Saften av ½ apelsin
Sky:
2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
½ vitlöksklyfta, fint riven
Ca 2 cm färsk ingefära, fint riven
Saften av ½ apelsin
Rivet apelsin skal av 1 apelsin
Ruccolasallad till garnering
Sätt ugnen på 175 C.
Riv skalet av apelsinen och spara det till skyn.
Gnid in kotlettbiten rejält med vitpeppar, ingefära och salt. Lägg kotlettbiten i en ungseldfast form och slå olivoljan över biten. Pressa över apelsinsaften. Stick in en köttermometern och ställ in formen i ugnen. Stek tills köttets innetemperatur är 75 C (ca 1 ½ - 2 timmar).
Ta ut köttet ur ugnen och vira kotlettbiten i folie. Låt vila minst 10 minuter. Blanda undertiden ihop skyn.
Sila av den sky som bildats i formen där köttet stektes. Vispa ned olivolja, vitlök, ingefära, apelsinskal och apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar.
Skiva köttet tunt och lägg upp i en form med kanter. Slå skyn över köttet. Innan servering läggs lite ruccolasallad över köttet.
Kanelrostad potatis
4 personer
Ca 600 g potatis
1 msk mald kanel
1 msk grovt malen anis
3 msk farinsocker
2 – 3 msk olivolja
Svartpeppar
Flingsalt
Sätt ugnen på 225 C beroende på ugn.
Skala potatisen och klyfta den tunt. Lägg potatisen på en plåt eller i en teflonform. Häll över övriga ingredienser och blanda ordentligt. Baka i ca 30 minuter.
Vitkålssallad med fetaost och rostade pumpakärnor
Ca 4 personer
½ vitkålshuvud, fint strimlat
½ gul lök, tunt skivad
1 tsk torkad rosmarin
1 ½ msk torkad oregano
2 – 3 msk olivolja
100 g fetaost, skurna i små kuber
Salt
Svartpeppar
50 g pumpakärnor
Sätt ugnen på 175 C.
Lägg pumpakärnorna i en liten form och rosta i ca 15 minuter.
Krama den strimlade vitkålen ordentligt så att den mjuknar.
Blanda ihop vitkål och lök. Smula ned rosmarin och oregano. Slå över olja och blanda ordentligt. Blanda försiktigt ned fetaosten och smaka av med salt och peppar. Strö över pumpakärnorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar