fredag 23 november 2007

Sydfranska pannkakor

För många år sedan så tipsade (tar ett djupt andetag för att får det rätt) min sambos-mammas-kusin-som-bor-i-sydfrankrike om de här kikärtspannkakorna (Socca). Det är en specialitet från Nice, där man gräddar pannkakorna gyllenbruna på stora kopparfat. I brist på kopparfat så har jag nu testat att både steka dem i ugnen på en plåt och i en stekpanna som pannkakor. De blir helt klart bäst på spisen (de på fotot kommer dock från ugnen) eftersom min ugn inte riktigt klarar av att hålla värmen. Även om det inte ser så gott ut på mina uschliga bilder, så lovar jag att det är det i verkligheten ... Om man bemästrar franska, så kan man läsa mer om denna specialitet här.

Sonen gillade dem - inte så oväntat allt stekt i plättform slinker ned där, grönsaksröran ratade han däremot.

Kikärtspannkakor med grönsaksröra
4 personer

Socca:
250 g kikärtsmjöl
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja

Olja till stekning

Vispa tillsammans samtliga ingredienser, låt smeten gärna svälla ett tag. Stek frasiga och gyllenbruna pannkakor i en het stekpanna. Servera tillsammans med salt och nymald svartpeppar samt en grönsaksröra.

Ratatouille:
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 msk olivolja
1 aubergine, i bitar
1 tsk råsocker
2 msk soltorkade tomater i puréform
1 röd paprika, i bitar
2 stjälkar selleri, i skivor
1 tetra krossade tomater
1 msk balsamvinäger
1 squash, med kärnhuset borttaget och delad i bitar
20 gröna oliver, skivade
Örtsalt och svartpeppar

Fräs lök och vitlök olivoljan tills de börjar bli gyllenbruna. Tillsätt auberginen, fräs tills den börjar mjukna.

Strö över sockret och purén av soltorkade tomater. Tillsätt paprika och selleri, fräs några minuter tills sockret smälter. Tillsätt de krossade tomaterna och balsamvinägern, låt det puttra ihop några minuter. Tillsätt squashen och låt det puttra ytterligare några minuter – kontrollera så att squashen inte blir överkokt. Tillsätt oliverna och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: