söndag 25 november 2007

Ett år äldre

Igår så fyllde jag år och vi hade födelsedagskalas här hemma hos oss. Ett par stycken var sjuka men vi blev trots allt nio vuxna och fem barn här hemma i vår lilla trerummare. Vi bjöd först på födelsedagslunch, Tex Mex Beef Chili med tillbehör som nachos, ris, gräddfil, finhackad rödlök, riven cheddarost, jalapenos och en blandad sallad. Det blev uppskattat. Efter det så följde ett traditionellt födelsedagsfika med tårta. I år blev det två tårtor, dels en som jag ville ha som var proppfull med nötter och sedan en för nötallergikerna. Smaskigt och mäktigt!

Jag passar på att tacka för alla fina presenter jag fick, det var väldigt roligt att ni ville komma hit! Sedan passar jag på att tacka alla duktiga tårtfantaster in på Allt för föräldrars Mat & Dryck-snack för tårtinspirationen och recept på ganacher och nutellagrädde!

Nötchock

1 paket färdiga tårtbottnar

Fyllning 1 (geishaganache):
3 dl vispgrädde 40%
200 g geisha

Fyllning 2 (schweitzernötganache):
3 dl vispgrädde 40 %
200 g schweitzernöt

Att täcka med (nutellagrädde):
3 dl vispgrädde
½ burk nutella

Sockerrostade hasselnötter:
1 påse hasselnötter
Ca 1 dl florsocker
1 nypa salt

OBS! ganacherna måste vila i kylskåpet över natten innan de kan vispas upp!

Fyllning 1:
Bryt geischan i bitar (eller skala den om du använder pralinerna). Värm grädden het men inte kokande, ta kastrullen från plattan. Häll ned chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna och ställ in ganachen i kylen över natten.

Fyllning 2:
Bryt scheitzernöten i bitar. Värm grädden het men inte kokande, ta kastrullen från plattan. Häll ned chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna och ställ in ganachen i kylen över natten.

Sockerrostade hasselnötter:
Sätt ugnen på 150 C.

Lägg hasselnötterna i en form och rosta i ugnen ca 10 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna något.

Häll nötterna i en ren kökshandduk och gnugga nötterna ordentligt så att det tunna skalet ramlar av.

Skölj nötterna i ett durkslag. Häll florsockret i en burk tillsammans med saltet. Häll ned de fuktiga hasselnötterna och skaka runt tills det mesta av florsockret fastnat på nötterna.

Lägg nötterna i en form och ställ tillbaka dem i ugnen. Låt det mesta av sockret smälta. Passa noga så att det inte bränns.

Montering:
Vispa upp fyllning 1 med elvisp till mousse-lik konsistens. Fyll lager ett i tårtan.

Vispa upp fyllning 2 med elvisp till mousse-lik konsistens. Fyll lager två i tårtan.

Vispa grädden lätt till täcket. Klicka ned nutellan och vispa till mousse-lik konsistens. Täck tårtans topp och sidor med nutellagrädden och garnera med de rostade hasselnötterna.Cappuccinokakor ur Mat som värmer av Ulrika Jisland & Anna Jonassen, Pepparkaksskorpor, sesampinnar och Kolakakor med havre.


Choklad- och kokosrutor


Nötfritt tårtalternativ, Fryst kaffepaj ur Mat som värmer av Ulrika Jisland & Anna Jonassen

Inga kommentarer: