onsdag 7 november 2007

Nu gick den sista moroten

Det ekar i kylskåpet, igår grävde jag ut de sista rotsakerna. Det har varit dåligt med mathandlandet de senaste dagarna och eftersom sonen är sjuk och har hög feber så blev det inget inhandlat igår heller. Så det fick bli kyl- och frysrensning, igen. Gott blev det i alla fall.

Laxsoppa med smak av fänkål och apelsin
4 personer

500 g lax, skinn- och benfri
1 msk kallpressad rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk hela fänkålsfrön
2 morötter, slantade
1 stor palsternacka, i tärningar
¼ rotselleri, i tärningar
1 burk krossade tomater
4 dl vatten
2 tärningar lantbuljong
1 msk tomatpuré
¾ dl vispgrädde
Saften av ½ apelsin
Salt och vitpeppar

Fräs lök, vitlök och fänkålsfrön i oljan i en stor kastrull. Tillsätt morötter, palsternacka och rotselleri och fräs ett par minuter till.

Slå på tomaterna, vatten, buljongtärningar och tomatpurén. Låt koka tills rotsakerna är mjuka i ca 20 – 30 minuter.

Slå i grädden och apelsinsaften och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp.

Skär laxen i tärningar. Salta och peppra på laxtärningarna. Lägg laxtärningarna i soppan och låt den koka upp, dra ned temperaturen och låt soppan stå i ca 5 minuter tills laxen är färdig.

Servera tillsammans med ett gott bröd eller varma ostsmörgåsar.

Inga kommentarer: