fredag 28 september 2007

Slow Food på svenska

Rykande het ärtsoppa, iskall punsch, hårt bröd med smör och ost. Sviskonkaka med lättvispad grädde och lite senare kaffe med äppelkaka. Hur lät det? Det blev en riktig helylle middag igår, ursvensk husmanskost.

Ärtsoppa är verkligen jättelätt att göra, det krävs bara lite planering. Vi lagar den oftast vegetarisk, den är precis lika god utan som med fläsk - lite nyttigare och dessutom så håller den längre i frysen.

Vegetarisk ärtsoppa
8 – 10 portioner

6 dl (ett litet paket, 500 g) gula ärtor
2 - 2 ½ l vatten (beroende på hur tjock man föredrar soppan)
2 tsk salt
4 gula lökar i klyftor
4 morötter i skivor
2 tsk torkad timjan
4 lantbuljongtärningar
Vitpeppar
2 tsk senap

OBS! Blötlägg ärtorna i vatten över natten (se anvisningarna på ärtpaketet).

Häll av vattnet och skölj ärtorna.

Koka upp vatten och salt. Lägg i ärtorna och låt koka upp. Skumma av och plocka bort lösa ärtskal.

Tillsätt lök, morötter, timjan och buljongtärningar.

Koka tills ärtorna är mjuka ca 45 minuter – 1 ½ timme (beror bla på hur länge ärtorna legat i blöt). Smaka av med vitpeppar och senap.

Servera tillsammans med mer senap och bröd.

Inga kommentarer: