söndag 23 september 2007

Nypon och glaskross

Efter lite funderande, experimenterande och ett par vredesutbrott i köket så tillkom den här efterrätten av den resterande nyponpurén. Det var inte nyponen som trilskades, dottern överöstes med syskonkärlek av det mer våldsamma slaget. Det är inte alltid så lätt att försöka vara kreativ i köket med två små barn. Ett krossat glas senare så var det i alla fall klart. Moussen blev len och mild och biskvierna härligt sega, inte dumt alls.

Nyponmousse med solrosbiskvier
4 personer

Mousse:
2 dl nyponpuré
½ socker
Saften av en ½ citron
2,5 dl mellangrädde (27%)
1 påse Dr. Oetker Snabbgelatinmix

Blanda nyponpurén med citronsaft och socker.

Häll grädden i en bunke och lättvispa den. Vispa ned snabbgelatinmix med elvisp och fortsätt tills grädden är lätt och luftig.

Vänd ner nyponpurén i grädden, fördela i portionsglas och ställ i kyl 2-3 timmar. Servera tillsammans med solrosbiskvier.

Solrosbiskvier:
1 dl rostade solroskärnor
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggvita

Sätt ugnen på 200 C.

Mixa de rostade solroskärnorna i en mixer till mycket finhackad konsistens,

Tillsätt socker och vaniljsocker och mixa ytterligare en stund.

Tillsätt äggvitan och fortsätt mixa till en jämn smet.

Klicka ut smeten i 8 toppar på bakpappersklädd plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt de nygräddade biskvierna kallna innan de lossas från pappret.

Inga kommentarer: