En misslyckad svamputflykt i helgen resulterade i ett par deciliter lingon. Sonen som låg och betade lingon i riset var i alla fall lycklig. För att glädja sonen - som älskar lingon - ytterligare gjorde jag en modernare variant av lingonäpplen. Kom ihåg att skumma av lingonsaften, som synes på fotot så var jag slarvig …
Dallriga lingonäpplen med kanelkräm
4 personer
Lingonäpplen:
2 dl lingon
1 dl vatten
1 stort krispigt och syrligt äpple, t.ex. Aroma
1 dl gelésocker multi
Kanelkräm:
2 dl medelhavsyoghurt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
Rör ihop samtliga ingredienser till kanelkrämen och fördela den i 4 portionsskålar och ställ kallt.
Koka upp lingon och vatten i en kastrull, låt koka ca 10 minuter. Sila av saften. Mät upp saften och tillsätt vatten i en kastrull så att det tillsammans blir 2 dl.
Skala äpplet och skär det i små fina tärningar. Koka upp lingonsaften och skumma av, tillsätt sedan äppelbitarna. Låt koka en minut. Tillsätt gelésocker och koka ½ minut. Ta kastrullen av plattan och låt svalna något.
Häll lingonäpplena över kanelkrämen och ställ kallt ett par timmar.
tisdag 25 september 2007
På grönbete i lingonskogen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar