tisdag 18 september 2007

Å nyponen då?

Ja de blev det förstås soppa av, en efterrätt som vi ofta fick när jag var liten. Det var inte så ofta vi fick nyponsoppa på färska nypon, utan den tillagades på ungstorkade nypon. Smaken blir väldigt olika. Soppa på färska nypon blir syrligare, friskare och påminner mer om köpt nyponsoppa, soppan på ungstorkade nypon blir fylligare och egentligen mer smakrik. Till vår soppan testade vi Oatlys vaniljglass, jag har varit sugen på att testa den ett tag men det har inte blivit av - betyget blev godkänt.

Nyponsoppa
4 personer

Puré:
ca 1,5 l nypon
vatten

Skölj nyponen och snoppa dem.

Lägg nyponen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker, koka dem mjuka.

Passera nyponen genom en trådsil.


Soppa:
Nyponpuré
Vatten
1/2 dl socker
1/2 dl kallt vatten
1 msk potatismjöl

Mät upp nyponpurén och tillsätt vatten i en kastrull så att det tillsammans blir en liter.

Vispa ner socker och koka upp soppan.

Rör ut potatismjölet i det kalla vattnet och häll ned det i den varma soppan medan du vispar, låt soppan koka upp och ta kastrullen genast från plattan.

Servera med vaniljglass

Inga kommentarer: