söndag 27 januari 2008

Sweet Tooth

Det är inte bara kikärtor och groddar som serveras hemma hos oss, ibland äter vi annat också. Som idag då jag hämtade upp en massa äggvita och vispgrädde som jag haft i frysen. Får man äggvita över som man inte vet vad man ska göra med så är ett väldigt bra tips att frysa dem, de håller ca ett år i frysen och när de tinat så går de att vispa upp precis som om de vore färska.

Bra att veta om man glömt hur mycket äggvita man stoppat i burken:
1 äggvita ≈ 2 msk, 3 äggvitor ≈ 1 dl, en äggvita väger ca 35 g

Pavlova har jag sneglat på tidigare men aldrig kommit mig för att testa. Enkelt att göra och set passade väldigt bra att göra i portionsform - trevligt eftersom marängtårtor tenderar till att se så slabbiga ut efter att första biten skurits. Jag kommer definitivt att göra det igen till sommaren när det finns färska bär som det ska vara i originalet. Vi åt barnkalasvarianten med banan och ljummen chokladsås, inte så dumt det heller. Receptet kommer från Två systrars söta av Lisa Eisenman och Monica Eisenman.

Pavlova
6 personer

4 äggvitor
1 krm ättikssprit
2 dl strösocker
2 – 3 dl vispgrädde

bananer
Ev. hackade nötter

Chokladsås med kolakonsistens:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ dl vatten
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175˚C.

Vispa äggvitorna tillsammans med ättiksprit i en ren bunke till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en glansig och fast maräng.

Rita på ett bakplåtspapper 6 cirklar, ca 7 cm i diameter. Klicka marängmassan i cirklar och forma små korgar.

Sätt in marängen i ugnen och sänk värmen till 125˚C. Grädda ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i ugnen med luckan på glänt.

Blanda alla ingredienser till chokladsåsen förutom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält, koka i ca 10 minuter tills eller tills den blivit tjock och glansig. Rör ner vaniljsockret.

Vispa grädden och fyll marängkorgarna, skiva över banan och ringla över lite varm chokladsås. Strö eventuellt över lite hackade hasselnötter.

Inga kommentarer: