

Brödet har en väldigt speciell smak – av korn - som man inte känner ofta och blir lite smuligt.
Jag återger receptet direkt från boken (förutom det rena tryckfelet, tanterna måste ha sett fel det kan inte vara 7 som avses utan 1) med mina egna anmärkningar.
Evas kornbröd
6 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
25 g jäst
65 g matfett
3 ¾ dl mjölk
Blanda mjöl och salt. Rör ut jästen i litet socker och tillsätt den. Smält matfettet och blanda med mjölken, fingervarmt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ½ tim.
Baka ut till små runda tekakor som naggas och gräddas omedelbart i 150 graders ugn tills de fått fin färg. Pensla med vatten och låt kallna under bakduk.
Ja vad ska jag börja kommentera? Jag använde 1 tsk socker för att röra ut jästen i, det blir en raketstart för jästen som smälter i sockret och genast börjar bubbla. Jag var tvungen att öka på mjölmängden eftersom degen var för kladdig, totalt använde jag 6 ½ dl kornmjöl och 2 ½ dl vetemjöl. Jag använde smör som matfett. Degen fick jäsa i mer än en halvtimme - min stod närmare en timme - det behövdes. Jag bakade ut 12 tekakor. Sen så borde den ha fått jäsa en omgång till (gissningsvis en halvtimme till) efter att jag bakat ut dem men jag följde receptet. Ungstemperaturen är alldeles för låg, jag gräddade mina i 175 C i 15 minuter men då var de så bleka så att jag var tvungen att höja temperaturen för att få lite färg – gissningsvis så borde man grädda dem som vanliga tekakor ca 10 minuter i 225 C.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar