onsdag 9 januari 2008

Nytt avsnitt i serien, kyl- och frysrensning

Utrensningen av kyl och frys fortsätter. Det minskar långsamt, än så länge så går det bra att laga roliga saker av det vi har hemma. Mjölk, fil, frukostost, ägg och frukt tänker jag fortsätta köpa även fast det inte är tomt i kyl och frys. För laxlasagnen så inhandlades endast mjölk, resten kommer från krigsförådet ...

Laxlasagne
4 personer som inte är såååå stora i maten …

9 fullkornslasagne-plattor
200 – 400 g rökt eller gravad lax i skivor

Spenatfyllning:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 påse fryst bladspenat (ca 450 g)
Olja
½ dl finhackad dill
Svartpeppar och en nypa salt

Bechamelsås:
1 l standardmjölk
1 ½ dl vetemjöl
Vitpeppar och salt
En nypa socker
Muskot
60 g riven parmesanost

Sätt ugnen på 225 C.

Börja med spenatfyllningen. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir gyllengula. Tillsätt spenaten och låt all vätska koka in. Rör ned dillen. Smaka av med salt och peppar. Var försiktig med saltet om du använder den större mängen lax.

Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Sätt kastrullen på plattan och låt det koka upp under ständig omrörning. Låt sjuda i minst tre minuter. Smaka av med salt, vitpeppar, socker och muskot. Ta kastrullen från plattan och vispa ned parmesanosten.

Varva samtliga ingredienser i en eldfastform enligt följande: bechamel, lasagneplattor, spenat, lax, bechamel, lasagneplattor, spenat, lax, bechamel, lasagneplattor och häll tillsist resterande bechamel över det hela – se till att du har ordentligt med sås kvar till slutet. Grädda i ca 40 miunter. Servera med en stor sallad.

Inga kommentarer: