söndag 6 januari 2008

Nyårsrensning

Under jul och nyår har vi passat på att äta en massa god mat hemma hos våra respektive föräldrar. Tyvärr så har vi även dragits med förkylningar, öroninflammationer och halsont så här på sluttampen när vi bara skulle vara hemma och mysa med barnen. Så vi har varit världens tristaste föräldrar … Med andra ord så har vi heller inte handlat någon mat, så vi håller som bäst på med att tömma kyl och frys. Något som i och för sig är mycket välbehövligt.

Jag fick Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson i julklapp, jag har suttit och läst och förfärats av livsmedelsindustrin och den mat vi så lättvindigt köper och sätter i oss. Min sambo hann läsa boken innan jag kommit igenom den och han konstaterade att han hellre ser mig gå ned i tid och bakar vårt dagliga bröd än att köpa de tillsatsstinna klumparna i butikshyllorna. Usch och fy för fusk! Jag förfäras inte lika fullständigt som författaren av boken av samtliga tillsatser, men det är en mycket tankeväckande bok.

Men åter till nystarten, jag ska passa på att rensa ut de allt för tillsatsstinna produkter som jag trots allt har – framförallt i skafferiet – när jag nu går igenom det som vi redan har hemma.

Degen till det här pajskalet är sprödare och skörare än vanligt men är å andra sidan väldigt lättgjord eftersom samtliga ingredienser blandas ned direkt i kastrullen. Degen behöver inte vila kallt och innehåller inget animaliskt fett. Man kan dessutom med fördel variera sig med olika sorters mjöl, receptet på pajskalet kommer ursprungligen från Vinet till maten av Catarina Hjort af Ornäs.

Kantarell- och renskavspaj med lingonyoghurt
4 – 6 personer

Botten:
1 dl olivolja
1 nypa salt
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 knapp dl kallt vatten

Fyllning:
1 stor gul lök
1 stor morot
1 stor palsternacka
2 vitlöksklyftor, krossade
Ca 1 l färska kantareller eller motsvarande mängd frysta eller konserverade, i mindre bitar
1 paket fryst renskav
Salt och vitpeppar
Olja till stekning
1 dl riven parmesanost eller annan lagrad ost

Äggstanning:
2 ½ dl Oatly mat, gräddmjölk eller mjölk
3 ägg
Salt och vitpeppar

Lingonyoghurt:
2 dl medelhavsyoghurt
1 – 2 msk lingonsylt

Sätt ugnen på 200 C.

Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt mjöl och salt under konstant omrörning. När blandningen blivit grynig tas kastrullen från plattan och vattnet rörs snabbt ned. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda skalet i 10 minuter.

Hacka gul lök, morot och palsternacka i små kuber, ca ½ * ½ cm. Fräs gul lök, morot, palsternacka och vitlöken i en stor stekpanna tills de får lite färg. Tillsätt kantarellerna och fortsätt fräsa tills all vätska försvunnit. Tillsätt den frysta renskaven och flisa ned den i mindre bitar. Fräs tills allt fått lite färg. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop samtliga ingredienser till äggstanningen. Fyll pajskalet först med renskavsfräset, sedan med den rivna osten och tillsist äggstanningen. Grädda i 35 – 50 minuter. Servera tillsammans med lingonyoghurt och en stor vitkålssallad.


Omslagsbild: ISBN 9789170373152, Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik

Inga kommentarer: