torsdag 17 januari 2008

Grön städning

Det har varit lite dåligt med inlägg den senaste tiden. Det beror på att det inte finns så mycket spännande mat att blogga om. Vi fortsätter kyl-, frys- och skafferitömningen och så här på sluttampen börjar det bli lite udda kombinationer som serveras.

Så dagens inlägg handlar om något helt annat, nämligen städning! Jag är verkligen inte någon pedantisk person, men när man har småbarn så är man tvungen. Dels vill man ju inte att de ska nysa ihjäl sig eller bli bitna i tårna av dammråttorna. Sen vill man ju inte heller att de ska äta grus eller gamla matrester som ständigt hamnar på golvet.

Som småbarnsförälder eller kanske rättare sagt som blöjbarnsförälder är man lite extra miljöovänlig. Är man inte beroende av hushållspapper innan, så blir man det strax efter att de börjar äta de första puréportionerna. Kladdigare mat får man leta efter. Sen så räcker oftast inte ett papper eller en trasa, man behöver ofta ta till någon form av rengöringsmedel för att bli av med eländet. Sen har vi våtservetterna, blöjorna …

Många lågprisbutiker som t.ex. Rusta eller ÖB säljer olika typer av rengöringsprodukter billigt. Flaskor med obegriplig innehållsförteckning och som förmodligen rest över halva Europa. Vi har handlat sådana produkter många gånger. Tills vi började tänka efter. Hur bra är det egentligen att köpa ett rengöringsmedel där man inte ens förstår språket på flaskan? Är det här verkligen hälsosamt för barnen? Hur långt har flaskorna åkt egentligen?

Det man vill ha är ju billiga och ofarliga produkter som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Det kan man faktiskt få om man blandar dem själv! Nu ska man ju inte inbilla sig att häxblandningar vid diskbänken är ofarliga, man kan få till rätt potenta grejjer av det som finns i skafferi och kylskåp. Det finns både barn- och miljövänliga alternativ att köpa. Men att blanda dem själv med ingredienser som man oftast har hemma blir verkligen billigare och här förekommer inga onödiga transporter av vatten.

Vi har två hemblandade sprayflaskor som vi använder dagligen till det mesta som behövs torkas av. Bara att spraya på och torka av!

Allrengöringsmedel 1
Häll i en kapsyl grönsåpa i en normalstor (ca 5-6 dl) blomspruta. Fyll upp med ljummet vatten.

Allrengöringsmedel 2
Häll 1 msk bikarbonat och 2 msk vitvinsvinäger i en normalstor (ca 5-6 dl) blomspruta. Fyll upp med vatten. Visst det luktar lite syrligt om vinägern, så är man känslig för doften så kanske det här inte är värt att testa – men lukten försvinner rätt snart.

Får några år sedan förde Grumme en spraysåpa på flaska, vart den tog vägen har jag ingen aning om men den var fantastisk och jag köpte den så fort jag hittade den. Det var väl inte så många som såg storheten i den.

Några andra barn- och miljövänliga städtips:

  • Istället för att använda desinficerande rengöringsmedel i diskhon, koka upp vatten (gärna med vattenkokare) och häll ner i diskhon när den är urtorkad.
  • Sluta använda silverputs. Lägg en bit aluminiumfolie i diskhon, lägg silverföremålen mot folien, strö någon matsked vanligt salt i diskhon, sätt i proppen i diskhon och sedan häller man över kokande vatten så att det täcker silverföremålen. Du ser när det är klart. Sen är det bara att plocka upp grejjerna och torka av dem.

Här kan du läsa lite mer om skonsam rengöring:

Inga kommentarer: