tisdag 8 januari 2008

Monsterfisk

Min pappa lagade sällan mat när jag var liten. De gånger han lagade mat så blev det oftast stekt korv med curryris - lite torrt, men gott. Så när vi åt fisk med banan här om dagen – som inte kräver något såsigare tillbehör - så passade jag på att göra curryris till. Riset har dock uppdaterats med några extra ingredienser sedan jag var liten. En ohelig kombination i pappas ögon, men sonen gillade det och smaskade glatt i sig av allt utom bananen.

Första gången jag åt kombinationen stekt fisk med banan, var för många år sedan när vi var på Madeira och åt stekt Espada med banan och kokt potatis – då var vi förvånade över kombinationen men tyckte omedelbart att det var väldigt gott. Bor man i Sverige får man hitta någon annan fisk med fast vitt kött än Espada eftersom det är en djuphavsfisk som fångas utanför kusterna av Madeira och på ett fåtal andra platser i världen.

Frasig fiskfilé med banan och curryris
4 personer

600 g fast vit fiskfilé
Salt och vitpeppar
Saften av 1 citron
Ströbröd eller krossade cornflakes eller en blandning av dessa två
Riven parmesanost
Smält smör
2 bananer

Curryris:
1 gul lök, finhackad
1 äpple, finhackad
½ - 1 msk curry
Olja
3 dl ris
6 dl vatten
1 tärning lantbuljong
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 C.

Börja med curryriset. Fräs lök, äpple och curry i lite olja. Tillsätt riset och låt det bli glansigt. Slå på vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka riset klart enligt anvisningarna på paketet.

Lägg fiskfiléerna sida vid sida i en eldfastform. Häll citronsaften över fisken och salta och peppra. Strö över rikligt med ströbröd. Riv över lite parmesanost och häll tillsist över lite smält smör. Grädda fisken i ca 20 minuter.

Ta ut fisken och slå på grillen på ugnen. Skiva bananerna och lägg dem ovanpå fisken. Ställ tillbaka fisken i ugnen ca 5 minuter och grädda tills bananerna är varma och börjar ta färg.

Smaka av riset med salt och peppar och servera tillsammans med fisken.

Inga kommentarer: