onsdag 23 januari 2008

Emigrerad strömming

Snart är det tomt! Alltså i kyl och frys och då ska jag frosta av och städa riktigt riktigt ordentligt. Märkligt att man kan längta efter något sådant men jag ser verkligen fram emot det. Sen kan jag börja fylla förråden igen och äntligen få laga lite spännande mat!

Fast igår kunde jag inte låta bli att handla lite. Fisken i frysen var slut och eftersom det var tisdag och det fanns färsk strömming – hur färsk den verkligen var kan ju diskuteras, men det fanns i alla fall i den lokala butiken - så kunde jag inte motstå frestelsen.

Så igår testade vi en ny variant av strömming. Vi vuxna gillade det, men sonen som i vanliga fall älskar strömming vägrade att äta. Recepten kommer från Caroline Hofbergs Citrusköket, boken är en oväntad favorit som jag spontant köpte på bokrea.

Tunisisk strömming
4 personer

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
Salt och vitpeppar
Ca 1 dl rågmjöl
Smör och olivolja till stekning
1 rödlök
Ca 1 dl hackad persilja

Marinad:
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1 röd chili
4 msk olivolja
Pressad saft av 2 citroner
2 pressade vitlöksklyftor
Salt

Börja med marinaden. Rosta spiskumminfröna i en torr stekpanna. Stöt spiskummin och koriander grovt i en mortel.

Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och strimla tunt.

Blanda ingredienser till marinaden och smaka av med salt.

Skölj strömmingen, klipp av fenor och torka noga. Lägg strömmingen med skinnsidan ned på en skärbräda och salta och peppra lätt. Lägg ihop strömmingarna två och två.

Blanda mjöl, salt och vitpeppar i en skål. Vänd strömmingsflundrorna i mjölblandningen och stek dem gyllenbruna i smör och olivolja.

Varva den varma strömmingen med marinaden, tunt skivad rödlök och persilja i en form. Låt strömmingen kallna och marinera i minst 2 timmar. Servera antingen på knäckebröd som smörgåsmat eller tillsammans med ugnsstekta hela små potatisar och morotssallad.


Morötter med citron och ingefära
4 personer

500 g morötter
4 msk russin
3 msk olivolja
Pressad saft av ½ citron
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk honung
Salt och vitpeppar

2 msk rostade mandelspån
Hackad persilja

Skala morötterna och skär dem i tunna stavar. Koka morötterna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt russinen koka med någon minut på slutet. Häll av kokvattnet.

Blanda ihop olivolja, citron, ingefära och honung. Smaka av med salt och peppar.

Häll dressingen över de varma morötterna och russinen och blanda om. Låt salladen marinera några timmar. Strö över mandelspån och persilja vid serveringen.

Nånting är galet med världen. Blommande penséer, januari 2008 Bergianska trädgården.

Inga kommentarer: