![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgT_Z1m4Pj7Zlr62GRa3s7y1heH2yLLxPyg0GFbOznFw4sWHcxNzbyTyECoZBezQkbmqeDwy2Z3JuMYXtYwqN9i1fM-PgI05l0-iCjuJw-WsYIxKrA0upIhLrpvy3E9lGDjo-KyjwLXx0YI/s320/Bild+005.jpg)
Inspirationen till pajen kommer från ett ICA-recept, men de har modifierats en hel del. Om man inte vill ha pajen på julbordet så fungerar den utmärkt som tilltugg till ett glas glögg.
Grönkålspaj
1 jätteform
Pajdeg:
75 g smör
100 g mandel
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kesella
En nypa salt
Fyllning:
3 rödlökar
1 påse fryst grönkål (500 g)
1 msk olja
Salt och svartpeppar
Äggstanning:
3 ägg
2 ½ dl havregrädde eller matlagningsgrädde
½ dl mjölk
Salt
200 g getost (chèvre)
60 g lagrad cheddarost, riven
½ dl solrosfrön
Sätt ugnen på 200 C.
Mal mandeln fint i en matberedare. Tillsätt smör, vetemjöl, kesella och salt i matberedaren och kör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en stor pajform och förgrädda skalet i 15 minuter.
Fräs rödlöken i oljan. Tillsätt grönkålen och fortsätt fräsa tills grönkålen tinat och det mesta av väskan kokat in. Smaka av med salt och peppar.
Vispa äggen till äggstanningen lätt. Tillsätt havregrädden, mjölken och en nypa salt, blanda väl.
Fördela grönkålen i pajskalet. Smula chèvren över grönkålen. Häll över äggstanningen och toppa med solrosfrön och tillsist cheddarosten. Grädda 25 – 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar