söndag 2 december 2007

Grön jul

I år så har snön inte synts till ännu men förhoppningsvis slipper vi en grön julafton. Däremot är gröna rätter på julborden underskattade. Det finns inte så mycket grönsaker som kan skördas här i trakterna vid den här årstiden, men grönkål är ett undantag. Det är till och med en fördel om den har blivit frostnupen, då blir smaken både mildare och fylligare. Kål är både hälsosamt och gott, man kanske skulle skaffa sig en kålgård!

Inspirationen till pajen kommer från ett ICA-recept, men de har modifierats en hel del. Om man inte vill ha pajen på julbordet så fungerar den utmärkt som tilltugg till ett glas glögg.

Grönkålspaj
1 jätteform

Pajdeg:
75 g smör
100 g mandel
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kesella
En nypa salt

Fyllning:
3 rödlökar
1 påse fryst grönkål (500 g)
1 msk olja
Salt och svartpeppar

Äggstanning:
3 ägg
2 ½ dl havregrädde eller matlagningsgrädde
½ dl mjölk
Salt
200 g getost (chèvre)
60 g lagrad cheddarost, riven
½ dl solrosfrön

Sätt ugnen på 200 C.

Mal mandeln fint i en matberedare. Tillsätt smör, vetemjöl, kesella och salt i matberedaren och kör ihop till en deg.

Tryck ut degen i en stor pajform och förgrädda skalet i 15 minuter.

Fräs rödlöken i oljan. Tillsätt grönkålen och fortsätt fräsa tills grönkålen tinat och det mesta av väskan kokat in. Smaka av med salt och peppar.

Vispa äggen till äggstanningen lätt. Tillsätt havregrädden, mjölken och en nypa salt, blanda väl.

Fördela grönkålen i pajskalet. Smula chèvren över grönkålen. Häll över äggstanningen och toppa med solrosfrön och tillsist cheddarosten. Grädda 25 – 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer: