tisdag 11 december 2007

Frasig fredagsfisk

På fredagar så brukar vi äta hemlagad snabbmat som t.ex. pizza, hamburgare eller liknande. Det blir med andra ord inte fisk så ofta just på fredagarna eftersom det är alldeles för nyttigt. Men man kan ju tillaga fisken så att den inte blir fullt lika nyttigt genom att till exempel fritera den och simsalabim så har man snabbmat som passar på en fredag!

Receptet är som vanligt modifierat, men hämtat ur Mat för barn & deras föräldrar av Latifa Lindberg.

Frasiga laxbiffar med sojadip
4 personer

600 g skinn- och benfri laxfilé
1 msk riven färsk ingefära
½ - 1 tsk salt
3 msk potatismjöl
1 ägg
2 msk sesamfrön
Rapsolja

Sojadip:
½ dl ljus japansk soja
2 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, fint hackade

Börja med dipen, blanda ihop samtliga ingredienser i en skål och låt det stå i rumstemperatur till serveringen.

Skär laxen i små kuber (½ x ½ cm). Lägg laxen i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl.

Häll ½ cm olja i stekpannan och värm upp den. Klicka i matskedsstora klickar av laxfärsen och platta till dem något. Stek laxbiffarna på medelstark värme tills de är genomstekta. Servera tillsammans med kokt ris, soja dipen och kokta marinerade ärtor smaksatta med rödvinsvinäger, olivolja, flingsalt och hackad koriander.

Inga kommentarer: