måndag 17 december 2007

Långsamt långkok

Idag har jag bakat Upplandskubb, en verklig snigel i köktet! Brödet har under lång tid bakats i Uppland till jul och andra högtider. Det är ett sött och saftigt rågbröd med bra hållbarhet som traditionellt kokats i en burk.

Jag hittade ett recept i en gammal veckotidning från 1970- eller 1980-talet där man istället för att koka brödet på spisen använder ett vattenbad i ugnen – bra om man inte har den typen av metallburkar med tätt lock (t.ex. gamla kaffeburkar) som förr användes. Jag använde en vanlig springform (med löstagbarbotten) och en vanlig brödform som sedan enligt receptet täcktes med aluminiumfolie, det fungerade bra. Springformen använde jag för att jag ville ha brödets karaktäristiska form - en cylinder som sedan delas i fyra delar så att skivorna blir "tårtbits"-formade.

Upplandskubb
2 bröd

100 g jäst
7 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
15 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl. Låt jäsa i 10 minuter.

Ta upp degen på bakbord och forma två släta limpor som läggs i smorda formar (2 liters). Sätt ugnen på 225 C och fyll en långpanna på nedersta falsen med vatten. Låt limporna jäsa till dubbel storlek i ca 45 minunter.

Täck formarna med folie och grädda i vattenbad ca 2 ½ timme. Fyll på vatten några gånger under gräddningen. Stjälp upp bröden och låt dem kallna under bakduk.


Inga kommentarer: