tisdag 4 december 2007

Bella notte

I fredagskväll år vi en riktig barnmiddag, pasta med tomatsås och en massa frikadeller – eller små köttbullar om man så vill. Middagen uppskattades både av stora och små. Fläckarna på golv och kläder var däremot inte att leka med! Som vanligt avnjöts middagen framför Hotell kantarell, Fåret Shaun och Häxan Surtant - med andra ord, fredagsmys framför Bolibompa!

Tagliatelle med frikadeller i tomatsås
4 personer

Tomatsås:
1 stor gul lök, finhackad
2 stora klyftor vitlök, tunt skivad
1 msk olja
1 tsk socker
1 msk puré på soltorkade tomater
2 tetror passerade tomater
1 msk balsamvinäger
Bladen av en kruka basilika, grovt hackade

Frikadeller:
500 g nötfärs
1 ägg
50 g parmesanost, fint riven (här fungerar färdigriven på påse alldeles utmärkt)
½ tsk spiskummin
Stjälkarna av en kruka basilika, fint hackade
Salt och svartpeppar

4 portioner tagliatelle

Börja med tomatsåsen. Bryn löken och vitlöken i oljan tills den blir gyllen gul. Tillsätt socker och purén på de soltorkade tomaterna, låt det fräsa några minuter. Tillsätt de passerade tomaterna och balsamvinägern. Sjud på svag värme.

Blanda sedan ihop ingredienserna till frikadellerna. Rulla små små bollar, ungefär i en hasselnötsstorlek. Ploppa dem efterhand ned i tomatsåsen. Rör om då och då så att frikadellerna inte klibbar ihop. Fortsätt sjuda på svag värme.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet när alla frikadellerna är i tomatsåsen. Häll av pastavattnet och rör ned pastan bland tomtasås och frikadeller. Garnera med basilikabladen, nymald svartpeppar och riven parmesanost.

Inga kommentarer: