måndag 5 maj 2008

Ärtan, pärtan, piff, paff, puff

Essike, dessike, luntan, tuntan.
simmelimaka, kuckelikaka.
ärtan, pärtan, piff, paff, puff!


Det finns några livsmedel som förut levt på undantag men helt plötsligt blivit oumbärliga när man fått barn. Frysta ärtor och fryst majs utgör grundstenarna i barnens kost och ser till så att de får i sig grönsaker. Som tur är har vi blivit väldigt förtjust i både ärtorna och den frysta majsen som är ljusår ifrån den majs som kommer på burk. Sonen knaprar ärtorna frysta, dottern äter dem minst en gång om dagen tillsammans med frikadeller och valfri kolhydrat. Dessutom så använder jag ärtorna för att snabbt kyla barnens mat, en portion rykande het pasta eller soppa får en skvätt frysta ärtor nedrört i sig och vips så kan man direkt ställa maten på bordet utan att behöva blåsa sig blå. Att ha ärtor i soppan gör dessutom soppan mer lättäten eftersom det helt plötsligt finns någonting att pricka. Så nu vet ni, ärtor och majs finns alltid i min frys!

Bulgursallad med kräftstjärtar
4 personer

2 ½ dl grov bulgur
5 dl vatten
1 tärning lantbuljong
Finrivet skal och saften av 1 lime
2 msk olivolja
2 schalottenlök, finhackade
2 – 3 dl frysta ärtor
Örtsalt och svartpeppar
1 tomat, finhackad
2 avokado, delad i mindre bitar
1 tråg/påse babyspenat
1 burk kräftstjärtar

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet. När bulguren är klar rörs limeskal och saft tillsammans med schalottenlöken, olivolja och de frysta ärtorna ned i kastrullen. Sätt på locket och låt stå i ca 10 minuter tills ärtorna tinat.

Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blanda försiktigt ned övriga ingredienser och servera.

2 kommentarer:

katja sa...

Oj vad jag känner igen mig. Jag hittade sonens portfolio från dagis, där finns en bild med honom med en tallrik med en stor ärthög på. Texten lyder: V gillar fortfarande ärtor, MYCKET ärtor!

De hade problem ett tag då han tom snodde ärtor från bordskamraterna;)

zelca sa...

katja:
Fnissar, jag känner igen mig! Sonen snor från dottern här. Men det är väl jättebra att de gillar det, för det finns mycket bra saker i ärtor.