onsdag 14 maj 2008

När det är tomt i skattkistan

Här kommer en riktig 70-talsklassiker som vi ofta åt när jag var liten. Mamma uppfann den här rätten när kassan var skral. Den är fortfarande väldigt billig att göra även om det nu för tiden inte är politiskt korrekt att äta tonfisk. Mamma toppade anrättningen med Rivosto och vi åt så att det nästan sprutade ur öronen. Kommer ni förresten ihåg de där genomskinliga påsarna med orange text och torrt, smuligt rätt suspekt ostliknande innehåll? Jag vet inte om de finns kvar, men det här är den enda rätten jag skulle kunna tänka mig att använda det till.

Tonfisk och ris
4 hungriga personer

4 dl ris, valfri sort
2 burkar tonfisk i vatten
1 stor burk skivade champinjoner, OBS! spara spadet
2 msk smör
3 msk mjöl
3 - 4 dl mjölk och champinjonspad
Salt och vitpeppar
Svartpeppar
Riven parmesanost

Sätt ugnen på 250˚C övervärme.

Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

Gör under tiden svampstuvningen. Smält smöret i kastrullen och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och champinjonspad. Koka upp och låt stuvningen koka i minst 3 minuter under ständig omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ned champinjonerna.

Bred ut riset i en eldfast form. Häll av vattnet av tonfisken och sprid ut den över riset. Mal lite svartpeppar över tonfisken. Slå över svampstuvningen och riv till sist lite parmesanost över det hela. Gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter eller tills gratängen blivit gyllenbrun.

Inga kommentarer: