torsdag 29 maj 2008

Rabarberfestival, del 3

Jag har landat i verkligheten igen, trött men mycket lättad. Jag har under två dagar, städat, släpat runt och trollat bort saker inför fotograferingen av lägenheten. Det kommer att ta månader innan jag hittar alla grejjer igen. På sambons jobb har vi inhyst en stor påse med stryktvätt och en halv kubik skor. Ja, det var helt enkelt det som var mest mobilt och stod närmast dörren … Förrådet är fullt, klädkammaren är belamrad upp till takhöjd - rasrisken är stor. Den sista halvtimmen innan mäklaren kom så hittade jag förstås en hylla som inte var avplockad, ficklamporna fick bo i en byrålåda, en korg med skovårdsprodukter i städskåpet och tillsist det sista paret av förirrade barnskor i tidningsåtervinningen. Men nu är oordningen snart återställd och jag kan fortsätta att leva igen. Här kommer sista delen i rabarberfestandet för den här gången.

En extremt lättgjord paj som påminner väldigt mycket om ”världens godaste pajen” som jag bakat sedan jag var tonåring. Receptet kommer ut ”Vinet till maten” av Catarina Hiort af Ornäs och Cecilia Ribbing. Kokboken är en av de få som är min sambos och det är främst för att han är intresserad av vin. Jag tyckte till en början att boken var väldigt tråkig, det finns nästan inga bilder på maten utan här är det vinet som har huvudrollen – men det finns faktiskt väldigt många trevliga recept om man tar sig tid att läsa i den.

Rabarberpaj

150 g smör
3 dl mjöl
Knappt 1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
½ tsk salt

400 g rabarber
2 – 3 msk socker
100 g mandelmassa
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 225˚C.

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner övriga ingredienser och rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen med en sked i en pajform

Skär rabarbern i skivor och blanda med socker och potatismjöl. Häll ut rabarbern över pajformen. Riv tillsist över mandelmassan. Grädda pajen i ca 30 minuter. Täck pajen med folie mot slutet av gräddningen så att mandelmassan inte blir bränd. Servera pajen ljummen tillsammans med vaniljglass.

Inga kommentarer: