måndag 5 maj 2008

Brun son och rosa dotter

I fredags gjorde vi en gammal hederlig kladdkaka till myset framför Bolibompa. Det är kanske inte den mest sofistikerade desserten, men den fyller snaskbehovet och går hem i alla väder. Idag piffade vi upp den med lite extra choklad ovanpå och vaniljgrädde med halvtinade hallon till. Sonen åt kladdkaka med hela kroppen och antog snabbt en brun ton. Dottern smaskade glatt och högljutt i sig alla hallon hon kom åt, hon blev snabbt lätt rosa.

Det här receptet minns jag mycket väl sedan jag var liten. Vi hade ett urklipp ur någon gammal veckotidning fast tejpad på insidan av ett av köksskåpen. Det var ett av de recept som jag och min syster först lärde oss baka.

Klassisk chokladkladdkaka

2 ägg
3 dl socker
125 g smält smör
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150˚C.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.

Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet.

Häll smeten i formen och grädda i 30 – 35 minuter - hellre för kort tid än för lång för den ska just vara kladdig. Servera den ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.

Inga kommentarer: