tisdag 13 maj 2008

Huvudologi

Man får göra som mormor Vädervax och använda sig av lite huvudologi. Om man börjar älska sitt ogräs så kommer det förmodligen på ren djävulskap att försvinna. Ibland fungerar världen så, men för att få bort kirskålen så måste man beväpna sig med stora mängder tålamod eller väldigt starka bekämpningsmedel. Det senare är inget jag rekommenderar men en av mina gamla kollegor berättade att han tänkte utrota kriskålen med en jordfräs … Jag kände mig tvungen att upplysa honom om att kriskålen har jordstammar med rik skottbildning där varje enskild bit växer upp till nya plantor om de bryts eller grävs av … Det hade dock varit spännande att se havet av kirskål han hade skaffat sig året efter jordfräsens framfart. Hur som helst, kirskålen fyllde jag kycklingfiléer med och kärleksörten blev ett lätt kokt tillbehör. Vilda växter har en skarpare och bittrare smak än kultiverade växter och den löktrav som jag plockat var lite för uppväxt, späda exemplar kan man annars göra ett milt löksmakande aromsmör på.

Receptet på kycklingruladerna är en modifierad variant av Inger Ingmansons recept i ”Naturens läckerheter”.

Kycklingrulader med kriskål
4 personer

250 g späd kirskål
3 – 4 kycklingfiléer
Salt och svartpeppar
Vetemjöl
Smör

2 ½ dl vatten
½ tärning lantbuljong
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
En skvätt Marsala

Förväll kirskålen lätt och hacka den fint.

Skär försiktigt i kycklingfiléns tjocka sida så att du kan vika ut filén. Salta och peppra rikligt på filéerna och fördela kirskålen över dem. Rulla ihop filéerna och fäst med tandpetare. Vänd filerna i vetemjöl och stek dem gyllen bruna i smöret. Slå på marsala, vattnet och buljongtärningen och låt kycklingfiléerna gå klart.

Plocka upp kycklingen och låt den vila på en skärbräda. Vispa ut crème fraichen i skyn och låt det koka ihop till lagom såsaktig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Skär kycklingen i skivor och servera med pasta eller ris.

Lätt kokt kärleksört med smör, salt och peppar. Intressant smak, lite syrigt och gurklikt.

Inga kommentarer: