tisdag 26 februari 2008

Trött soffpotatis

Potatisen och jag har en hel del gemensamt för tillfället. Vi är båda vintertrötta och lite gråaktigt glåmiga, potatisen slipper i och för sig amma nätterna igenom men den har å andra sidan legat mörkt och instängt sedan den plockades upp i höstas. Vi är båda två i behov av en rejäl uppiffning för att komma till vår rätt. Här kommer potatisen i sällskap med rotfrukter och en syrlig dressing, härligt gult och smakrikt! Vi åt den tillsammans med stekt isterband och inlagd gurka, förmodligen smakar den utmärkt tillsammans med en fet och krispigt stekt wienerschnitzel.

Receptet kommer från Vinet till maten av Catarina Hjort af Ornäs.

Rotfruktssallad
4 personer

½ rotselleri
2 palsternackor
4 potatisar
1 liten kålrot
Lättsaltat vatten till kokning

Dressing:
1 stor gul lök
1 dl olivolja
1 dl vatten
¾ dl vitvinsvinäger
1 msk lantbuljong (motsvarar ca ½ buljongtärning)
Salt och vitpeppar

Skala och hacka löken grovt. Blanda löken och resterande ingredienser till dressingen i en kastrull. Koka upp och låt koka i 4 minuter. Ta kastrullen från plattan.

Skala och dela alla rotfrukter i 1 * 1 cm stora tärningar. Koka dem mjuka var och en för sig i lättsaltat vatten, se upp så att de inte blir mosiga. Ta upp rotfruktstärningarna och lägg dem efterhand i den ljumna dressingen. Smaka av salladen med salt och vitpeppar. Servera den ljummen eller låt den marinera över natten och servera den kall.

Inga kommentarer: