onsdag 20 februari 2008

Minsta motståndets lag

Det råder undantagstillstånd här hemma. Jag är själv hemma med barnen ett par dagar och då råder minsta motståndets lag. Alla sover i samma säng, vi tittar på TV i sängen på morgonen, vi tittar på Bolibompa och äter fruktsallad. Det serveras mängder med frysta ärtor och annan barnanpassad mat. Fast ikväll blir vi fulltaliga och då återgår allt till normala vanor igen.

Fiskburgare med spenatsallad
4 burgare

500 – 600 g färsk eller fryst och tinad vit fisk, t.ex. sej, pollock eller hoki
1 ägg
2 msk potatismjöl
½ - 1 tsk salt
Vitpeppar
Ev. panko eller ströbröd till panering
Smör och rapsolja till stekning

Spenatsallad:
1 påse/tråg med baby eller vanlig spenat
½ dl medelhavsyoghurt
Rivet skal av 1 citron
Saften av ½ citron
½ tsk socker
1 vitlöksklyfta, riven
Salt

Till serveringen:
Rödlök i skivor
Grovt bröd
Tomatklyftor

Skölj fisken och klappa den torr med papper. Dela fisken i stora bitar och kör den smulig med knivarna i matberedaren. Tillsätt ägg, potatismjöl, salt och vitpeppar. Kör till en fin fördelad smet.

Forma smeten till burgare och vänd dem i panko eller ströbröd – för en magrare variant går det bra att hoppa över paneringen. Stek burgarna gyllene på båda sidor i en blandning av smör och rapsolja.

Skölj spenaten och låt den rinna av. Om du använder vanlig spenat så riv av bladnerven och dela spenaten i mindre bitar. Blanda yoghurt, citronskal, citronsaft, socker, vitlök och salt i en skål. Vänd ner spenaten.

Lägg burgaren i ett rostat grovt bröd med rödlöksringar och spenatsalladen. Servera med tomatklyftor.

Av fiskfärssmeten går det utmärkt att göra bebisfiskbullar. Följ receptet ovan men hoppa över saltet (eller ta ur lite färs innan du tillsätter salt). Forma fiskbullar och sjud ett par minuter i osaltat vatten. Dottern såg misstänksam ut men smakade i alla fall på dem.

Inga kommentarer: