söndag 24 februari 2008

Gorot

Morötter är verkligen förträffliga, de kan rivas till råkost. Man kan koka, fräsa eller glasera dem som tillbehör. Man kan obemärkt peta ned dem i köttfärssås. De är lysande i grytor. Man får saftiga bröd och kakor om man tillsätter morot. Listan kan göras lång. Sen kan man också göra en morotspaj, och det är inte dumt det heller.

Morots- och fetapaj

1 dl olivolja
1 ½ dl grovt rågmjöl
1 ½ dl vetemjöl
En stor nypa salt
Knappt 1 dl iskallt vatten

Fyllning:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
3 stora morötter, grovt rivna
Olivolja
Örtsalt och svartpeppar
1 burk crème fraiche (valfri fetthalt)
½ dl mjölk
3 ägg
1 paket (150 g) fetaost
Solrosfrön

Sätt ugnen på 200˚C.

Värm olivoljan till pajdegen i en kastrull. Tillsätt mjölet och saltet, rör tills det blir smuligt. Ta kastrullen från plattan och rör snabbt ned vattnet i degen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Fortsätt under tiden med fyllningen. Låt lök, vitlök och morötter mjukna utan att ta färg i en stor stekpanna tillsammans med lite olivolja. Smaka av blandningen med salt och peppar.
Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ägg. Smula ned fetaosten och tillsätt morotsblandningen, rör om ordentligt. Häll ut fyllningen i pajskalet. Strö över solrosfrön. Grädda i ca 35 minuter.

Inga kommentarer: