fredag 22 februari 2008

Fransk mjölmat

På torsdagar äter vi mjölmat, alltså någon form av pannkakor, plättar eller våfflor. De vanliga klassiska varianterna av dessa är ju mer som efterrätter än riktig mat - framför allt för att de är svåra att kombinera med grönsaker. Vad ska man egentligen äta för grönsaker till pannkakor med sylt? Rivna morötter är väl det som passar minst dåligt, men riktigt bra är det inte heller. En grönsakssoppa innan brukar ju lösa problemet, men det är inte alltid som man orkar laga det också.

Men det finns ju andra salta varianter av stekt mjöl som är lättare att kombinera med grönsaker till en mer välbalanserad måltid. Vi håller på att steka oss igenom all världens pannkakor, idag kom turen till franska galetter – alltså bovetepannkakor. Vi fyllde dem med skinka, riven ost och lite nymald svartpeppar – sonen gav upp den kombinationen halvvägs och åt istället sylt. Efter att ha googlat lite om galetter hittade jag andra förslag på fyllningar som skinka, riven ost och stekt ägg (galette complète) eller getost, honung, ruccola och pinjenötter. Det här kommer vi att äta igen!

Galetter
Ca 4 personer, antalet galetter beror på storleken på stekpannan

500 g bovetemjöl
Ca 7 - 8 dl vatten
2 ägg
1 ½ tsk salt
Rapsolja till stekning

Till serveringen:
Rökt skinka i skivor
Smakrik riven ost
Svartpeppar
Ruccola och tomater

Blanda samtliga ingredienser till galettesmeten, ta den mindre mängden vatten först. Mixa den riktigt slät med en stavmixer. Kontrollera tjockleken på smeten, den ska vara ungefär som en vanlig pannkakssmet, om den är för tjock späd med mera vatten. Låt smeten svälla minst ½ timme men gärna flera timmar.

Värm en stekpanna på medelvärme och pensla den lätt med olja. Kontrollera smeten igen så att den är lagom tjock, den kan behövas spädas med mera vatten. Slå lite smet i pannan och vicka ut smeten kvickt, stek gyllene (det räcker att steka den på en sida, men om du vill kan du vända den och steka den på andra sidan också). Lägg på 1 – 2 skivor rökt skinka, strö över lite riven ost (ca 1 msk) och mal över lite svartpeppar. Vik ihop galetten och servera tillsammans med ruccola och tomat.

Inga kommentarer: