torsdag 5 juni 2008

Sött, salt och syrligt

Okej, det är inte roligt att steka strömming i 30-gradig värme, men det är rätt kul att ha en burk med stekt inlagd strömming i kylen dagen efter. Stekpannestekandet rationaliserade jag bort den här gången, istället penslade jag en plåt med rapsolja och lade på strömmingen och lite mer olja på toppen. Sen fick de gå i ugnen i ungefär tio minuter under grillen, de blev finfina - jag brydde mig inte ens om att vända på dem.

Den här strömmingsrätten är återkommande i mammas kök tillsammans med knuttelåda och falska sardiner - riktig barndomsnostalgi med andra ord!

Stekt inlagd strömming

30 strömmingar
Salt och vitpeppar
Grovt rågmjöl
Olja och/eller smör till stekning
1 stor röd eller gul lök, i tunna skivor
Hackad dill

Lag:
¾ dl ättikssprit (12 %)
3 dl vatten
½ dl socker
1 tsk krossade kryddpepparkorn

Koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt den sedan kallna.

Skölj och torka av strömmingen. Lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda, salta och peppra lätt. Lägg ihop strömmingarna två och två med köttsidan mot varandra. Blanda rågmjöl med lite salt och vitpeppar och vänd strömmingsflundrorna i mjölet. Stek på valfritt sätt i olja och/eller smör.

Varva de nystekta strömmingsflundrorna med lök och dill i en burk. Häll över den kalla lagen och låt strömmingen stå kallt några timmar – gärna över natten – innan den serveras. Serveras med kokt potatis och hårt bröd eller som smörgåsmat.

Inga kommentarer: