måndag 30 juni 2008

Vårt dagliga bröd

Det här är det bröd jag bakar absolut oftast. Det är verkligen inget märkvärdigt, det är ett lagom vardagsbröd som man blir mätt av och det är inte allt för onyttigt. Minussidan är att det är rätt smuligt men plussidan är å andra sidan att det är otroligt enkelt och snabbt att baka – ett bröd som man orkar baka på kvällen efter jobbet. Man behöver inte ens knåda degen. Vi äter brödet rostat till frukost och det gillas av både stora och små. Sonen brukar varje morgon fråga ”blir det rostat idag?” – för det vill han ha. Med mycket smör och gärna marmelad - om han får för mamma.

Här har jag upptäckt skillnader på mjöl och mjöl. Vi handlar oftast på Coop eller Konsum och väljer då oftast Änglamark-produkter. Fast Änglamarks grahamsmjöl gillar jag inte, det är alldeles för jämt och ser nästan siktat ut. Saltåkvarns grahamsmjöl är alltid mitt föstahandsval annars får det faktiskt bli klassiska Kungsörnens.

Receptet kommer från boken Cranks bästa recept.

Cranks fullkornsbröd
2 stora formbröd

25 g jäst
1 msk råsocker
1 ½ dl + ca 9 dl ljummet vatten
1 msk havssalt
1,35 kg (22 ½ dl) grahamsmjöl

Smula ned jästen i en bunke. Strö över råsockret och häll över 1 ½ dl ljummet vatten. Rör så att jästen löses upp. Låt blandningen stå i 10 minuter tills den börjar bubbla. Smörj under tiden två stora brödformar med smör och bröa dem med grahamsmjöl eller vetekli.

Sätt ugnen på 200˚C.

Tillsätt mjöl, salt och resterande mängd (ca 9 dl) vatten. Blanda omsorgsfullt – det går bäst för hand. Klicka ut degen i bakformarna. Täck formarna med en bakduk och ställ formarna dragfritt och låt jäsa i ca 20 minuter eller tills den nått ca 1 cm från kanten. Grädda ca 35 – 40 minuter. Låt brödet svalna några minuter innan det stjälps upp på ett galler.

2 kommentarer:

Gott-och-blandat sa...

Det där såg supergott ut! Det måste jag prova! ;-)

zelca sa...

gott-och-blandat:
Det är inte så dumt, liksom lite lagom ...