söndag 15 juni 2008

Mandelfri mazarin

När vi har släktkalas så finns det en massa allergier att ta hänsyn till. Killen med flest matallergier gillar mazariner vilket i vanliga fall inte är att tänka på eftersom klassiska mazariner är proppfyllda med mandel. Det stod helt stilla i huvudet när jag skulle försöka hitta på en tårta till söndagens firande, det enda jag kunde tänka på var en jordgubbsmazarin från Vetekatten som jag åt för en massa år sedan. Så det blev en sådan, mandelallergin till trots. Här är mandeln borttagen till förmån för solrosfrön och mazarinsmaken kommer från bittermandelaromen - syntetisk bittermandelsmak. Det blev ovanligt smaskigt, en tårta precis i min smak – den kommer jag att baka igen!

Receptet på mazarinrutorna kommer ursprungligen från Coop.

Jordgubbsmazarin
En herrans massa bitar, minst 25 …

100 g solrosfrön (eller som i originalreceptet, mandel)
400 g smör
3 dl mjölk
3 ägg
6 dl socker
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ - ¾ tsk bittermandelarom

Ca 2 dl jordgubbsmarmelad
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 l jordgubbar

Sätt ugnen på 175˚C.

Klä en långpanna (ca 25 * 35 cm, jag har en med rätt udda mått) med bakplåtspapper.

Mal eller mixa solrosfröna (eller mandeln) fint. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned smörblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda mjöl- och äggblandningen. Rör tillsist ned solrosfrön (eller mandel) och bittermandelarom.

Häll smeten i långpannan och grädda i 30 – 40 minuter Kontrollera kakan mot slutet av gräddningstiden så att den inte får för mycket färg – täck eventuellt med folie. Låt kakan svalna helt.

Vänd upp kakan på en bricka. Bred över jordgubbsmarmeladen. Vispa grädden och blanda ned vaniljsockret. Bred grädden över marmeladen. Garnera med delade jordgubbar.

Vill man göra lite mer klassiska mazarinrutor så glaserar man kakan med en blandning av 300 g florsocker och 4 msk vatten.

3 kommentarer:

Vera sa...

Smart drag med bittermandelessens. Ibland är det bra med saker som inte är vad de utgör sig för att vara ;)

zelca sa...

vera:
Sådana saker ogillar jag i vanliga fall, men just essenser är rätt fiffiga tycker jag. Har en stor burk full med bla många nötessenser, fiffigt om man då som jag gillar nötter men inte alltid kan ha det i!

Vera sa...

Precis så jag menade och vad jag trodde :)
Glad midsommar!