söndag 15 juni 2008

Suger High Baby

Här har vi kalasat hela helgen, lillan har blivit firad ordentligt och jag har en hel uppsjö med godsaker att blogga om! Först ut är 1-årstårtan, en kombination av två olika recept – båda från tidningen Lantliv. Tilläggas kan att den nyblivna 1-åringen – som i vanliga fall har lite problem med att träffa munnen – snyggt och prydligt åt upp tårtan, bitvis med sked. Vi gick ut hårt, från att överhuvudtaget inte ha ätit kaffebröd så smaskade hon glatt i sig en redig bit mandelmarängtårta.

Mandelmarängtårta med rosenkräm
10 bitar

Mandelmaräng:
100 g mandelspån
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättikssprit
1 msk maizena

Rosenkräm:
2 ½ dl medelhavsyoghurt
2 ½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 msk rosenvatten

Garnering:
1 l jordgubbar
Pistaschnötter

Sätt ugnen på 140˚C.

Rita en cirkel på ett bakplåtspapper ( 26 – 28 cm i diameter). Smörj rundeln med neutral olja och mjöla med maizena.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en tjock, seg och blank marängsmet. Vänd försiktigt ned mandelspån, ättikssprit och maizena. Bred ut marängsmeten på bakplåtspappret låt smeten vara lite toppigare ut mot kanterna. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt marängen eftertorka i minst 3 timmar men gärna över natten.

Blanda försiktigt ihop yoghurt, vaniljsocker och rosenvatten. Vispa grädden och blanda ned yoghurtkrämen.

Precis innan serveringen breds krämen över marängen. Skiva över jordgubbar och strö över grovhackade pistaschnötter - våra pistaschnötter serverades vid sidan av eftersom vi har nötallergi i familjen – och om man vill färska och obesprutade rosenblad.

Inga kommentarer: