fredag 13 juni 2008

Kalasfrukost för nybliven 1-åring

Idag fyller lillsessan ett år och det måste ju givetvis firas! För ett år sedan hade jag precis blivit igångsatt och vankade pustandes omkring i korridorerna på Danderyds sjukhus. Nio timmar senare ploppade hon ut – fast ploppade är nog dagens underdrift, ni som fött barn vet att det handlar mer om blod, svett och tårar (i valfri ordning) - pyttig, lätt blå och kladdig, nu något större men oftast fläckig och insmord med matrester.

Från det ena till det andra. Födelsedagsfrukost är något speciellt, vi försöker alltid göra något utöver det vanliga både för vuxna och barn. Idag blev det French toast eller om man så vill Fattiga Riddare. Det här är absolut inget för någon som räknar kalorier, man kan möjligen unna det sig till barnens födelsedagar eller om man tänker föda barn. Otroligt fett, väldigt gott och tyvärr extremt barnvänligt.

French toast
4 hungriga personer

2 ½ dl mjölk
3 tsk socker
1 tsk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 nypa salt
1 dagsgammal baguette, eller motsvarande mängd ljust fiberlöst bröd (köp brödet dagen innan och förvara det i en plastpåse)

Smör till stekning

Tillbehör:
För födelsedagsbarn i juni: Jordgubbar, nektarinen i klyfter, slantad banan och flytande honung
För födelsedagsbarn i augusti: Blåbär och pudersocker
För födelsedagsbarn i november (och övriga året): Socker och kanel eller slantad banan, nötter och lönnsirap

Vispa ihop mjölk, ägg, socker, vetemjöl, vaniljsocker och salt till en jämn smet. Det här kan med fördel göras kvällen innan och förvaras i kylen tills det är dags att göra frukost.

Skär baguetten diagonalt i centimetertjocka skivor. Doppa brödet ordentligt i äggsmeten, vänd flera gånger och stek dem gyllenbruna och frasiga i rikliga mängder smör. Servera genast med valfritt tillbehör.

Inga kommentarer: