onsdag 4 juni 2008

Het mat i hettan

Det har varit för varmt för att blogga, nästan för varmt för att laga mat också. Vår lägenhet har fönster åt tre vädersträck - dessutom en hel del fönster - så här inne sitter vi med neddragna persienner för att slippa den tropiska värmen som annars infinner sig på eftermiddagarna. Det som serverats de senaste dagarna har inte varit värt att kommentera, men igår så testade jag ett recept jag varit nyfiken på länge. Jag vet egentligen inte om det var meningen att man skulle kombinera de två rätterna eftersom de var tänkta att ingå i en större buffé. Men det passade väldigt bra tillsammans!

Som vanligt är lilleman en storätare när jag serverar strömming, lillasyster kommer inte långt efter men hon var mest intresserad av potatissalladen.

Om man inte råkar ha en burk med cajunkrydda hemma så går det bra att göra en egen kryddblandning – det här blir en större sats som man bäst förvarar i en tät liten burk

Recepten på strömming och potatissallad kommer från ett gammalt nummer av Salt & Peppar och kryddblandningen finns i Cajun & Kreol av Carol Bowen.

Cajunkryddblandning
1 msk vitlökspulver eller vitlökssalt
1 msk lökpulver eller löksalt (brukar jag utesluta)
2 tsk mald vitpeppar
2 tsk mald svartpeppar
1 ½ tsk cayennepeppar
2 tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
1 krm torkad spiskummin
1 krm torkad basilika

Blanda kryddorna och förvara dem i en tät liten burk.


Cajunströmming
4 personer

600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
1 röd paprika, finhackad
1 gul lök, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
Cajunkrydda
Olivolja

Sätt ugnen på 175˚ C.

Fräs paprika, lök och selleri mjuka i lite olivolja, smaka av med cajunkrydda. Låt blandningen svalna.

Skölj och torka av strömmingen. Klipp eventuellt bort ryggfenan och lägg ut dem med skinnsidan ned på en skärbräda. Klicka ut grönsaksblandningen på köttsidan, rulla ihop strömmingen och lägg dem trångt i en ungsfast form.

Strö över rejält med cajunkrydda och droppa över olivolja. Stek i ugnen i ca 20 minuter, dra på grillen de sista minuterna så att de får fin färg. Servera ljumna eller kalla.

Cajunsk potatissallad
4 – 6 personer

1 kg potatis, vinterpotatis
4 hårdkokta ägg
1 röd paprika, finhackad
1 röd lök, finhackad
2 – 3 selleristjälkar, finhackade
5 – 6 salladslök, strimlade
½ dl dijonnäs
1 ½ dl kesella, valfri fetthalt
1 nypa socker
Salt och svartpeppar
Tabasco

Skala och tärna potatisen i 2 * 2 cm kuber. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av ett par minuter.

Lägg grönsakerna i en skål men spara lite salladslök till garnering. Blanda ned den varma potatisen, det gör inget om potatisen går sönder eftersom den här typen av potatissallad ska påminna om ett mos.

Blanda ned de hackade äggen, kesella, dijonnäs. Smaka av med salt, peppar, socker och tabasco. Garnera med den resterande salladslöken.

2 kommentarer:

katja sa...

Låter gott! Jag brukar göra en vitlöks- och timjanmarinerad strömming som serveras i wraps med potatis och kryddsmör med soltorkade tomater. Också ett lite annorlunda sätt att servera strömming på.

zelca sa...

katja:
Du din strömming lät inte dum, det måste jag testa vid tillfälle! Jag letar alltid efter nya sätt att servera strömming.