torsdag 26 juni 2008

RATIONELL, EFFEKTIV

Jag gillar att laga mat och baka. Men det finns vissa saker jag av någon anledning drar mig för att göra. Till exempel att steka köttbullar, alltså det känns så tidsödande av någon anledning. Det tar egentligen inte mer tid än någon annan maträtt men jag gillar inte att stå och steka i omgångar vid spisen. Något annat jag drar mig för är att ta fram bakbordet, det är verkligen inte krångligt men jag bakar helst utan bakbord. Så att göra skorpor känns som dubbelt slöseri med tid, först baka ut runda bullar och sedan dela och torka dem. Men, jag älskar skorpor. Jag är uppvuxen med dem. Mamma har alltid bakat skorpor och hon har utvecklat det till en konst att tillfredsställa vår familjs fördärvade smaklökar. Jag vill ha skorporna, bleka, knallhårda och med så ojämn snittyta som möjligt. Så mamma tar mindre smör i vetedegen för att de ska bli verkligt hårda, undergräddar bullarna, delar dem så varma som möjligt för att de ska dega ihop sig och bli riktigt knållriga! Sen så tycker alla att underdelarna är godast, men där har hon inte hittat någon lösning än. Möra skorpor göre sig icke besvär.

Skoporpor
60 – 80 stycken

En vanlig vetedeg med kardemumma, jag använder Coops recept.

5dl mjölk
125 g smör
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ½ tsk grovt stött kardemumma
14 – 15 dl (ca 875 g) vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37˚ (fingervarmt).

Smula ned jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser och rör om ordentligt. Bearbeta degen tills den blir slät, blank och släpper från bunkens kanter. Täck med bakduk och låt jäsa 30 – 40 minuter.

Sätt ugnen på 200˚C.

Stöt ihop degen och tryck ut den i en bakplåtsklädd långpanna. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt bullen svalna något. Ta upp bullen ur plåten och dela den på mitten. Dela varje del mitt i tu (som en tårtbotten) och sedan varje del i ca 15 – 20 bitar (totalt 60 – 80 bitar). Lägg bitarna på två plåtar, sida vid sida med snittytan uppåt. Ställ en plåt i taget i ugnen och rosta skorporna gyllenbruna. När alla delar är rostade sätt ned ugnstemperaturen till 50˚C. Ställ in båda plåtarna och låt skorporna torka helt torra med ugnsluckan på glänt, gärna över natten.

Servera skorporna med te eller kall mjölk.

Inga kommentarer: